Name: House V

Location: Wołów, Poland

Client: Private

Year: 2023 – ongoing

Status: Ongoing

Program: Residential

Credits: Rendering Studio

House V is an architectural project born from a u challenge of designing a building on the edge of a vast forest, where the absence of neighboring houses allows nature for complete dominance. The design goal was a house that does not hide inthe landscape pretending fakely to not be there but a architectural object that completes the area with it’s uniqe form and adequate character.

It is a building, conceived for a 2+1 family,characterized by affordability and modest size, achieved through thoughtful use of space and a prefabricated construction system.
 
House V maintains a balance between openness and privacy that remains such important aspect for many house owners. The building opens itself generously towards one side to expose breathtaking views for its users. At the same time, from the road side, the building remains more closed, protects privacy and allows for complete intimacy and unobstructed contact with nature on the opposite site.
 
The entrance to the building is located in the most intuitive place – at the corner of letter V. The two storey high spacious hall is forming the first experience upon entering. The corridor with open view towards the forests is leading up to a living room with large glazing and cozy canopied terrace. The living in the house due to large glazings and exposed views is almost as living out-side inside, where users remain actively connected to nature and surroundings.

The building’s form is to large extend traditional, mirroring a classic pitched-roof house that ascends in height towards the living room, maximizing the panoramic views of the adjacent forest. On the other hand, the space gets less high towards the garage area, where functional requirements dictate a more modest space.
 
The ground floor of House V features a generously sized living room with an open kitchen, a master bedroom, and a toilet. The mezzanine on the first floor emerges as a dream space for every child, offering privacy, captivating views of nature, and a playful environment.
 
House V has a dual nature: of exposing the captivating forest view and safeguarding the privacy of its residents.A house where a minimum of resources creates a maximum of impressions.

Area development plan – state forest area in the north of the plot.

House I is an architectural design inspired by the land tissue in the surroundings and their linear character, what is reflected in unique shape of the building. Its form seamlessly blends into the surroundings, becoming almost a landmark.

1-parking; 2-entrance; 3-wardrobe; 4-office; 5-bathroom; 6-technical room; 7-living room with kitchen; 8-swimming pool; 9-outdoor terrace; 10-garbage cans.

The internal layout of House I follows a linear functional scheme, leading residents from the entrance through a communal living area to a secluded terrace featuring a private swimming pool. As occupants traverse the space, there’s a gradual shift from public to more private spaces, ultimately concluding in a serene garden and relaxation zone.

1- south oriented roof for maximum solar energy production; 2-unobstructed view towards nature from living spaces; 3-full privacy from street level; 4-integrated heating & cooling system

The drawing above describes the main consideration in the design process of House which was the balance between openness and privacy, driven by the client’s wish for an exposed yet secluded living space.

From the left: ground floor, first floor, garage building.

1- entrance; 2-master bedroom; 3-warderobe; 4-bathroom; 5 – living room and kitchen; 6-sleeping room; 7-mezzanine; 8-garage; 9-wood storage.

The upper level of House I accommodates bedrooms and spaces requiring heightened privacy, effectively creating a distinct separation from the more publicly accessible functions situated on the ground floor.